Najväčšiu lokšu pripravili v Rožňave
Napísal: All rights reserved, Igor Svítok, © Copyright 1998 - 2024ROŽŇAVA 19. 11. 2021 - Oslovila nás pani riaditeľka Mgr. Zuzana Hamelliová zo Spojenej školy z Rožňavy. Táto základná škola a Stredné odborné učilište Zoltána Fábryho umožňuje po ukončení deväťročnej základnej školy ďalšie možnosti štúdia v 3 študijných odboroch. Rozhodli sa že chcú pripraviť na škole pripraviť najväčšiu lokšu. Na jej zhotovení sa podieľali žiaci školy.
Lokša je obľúbený druh zemiakových placiek. Vyrábajú sa z varených zemiakov, ktoré sa nastrúhajú a zmiešajú s múkou a soľou. Vypracuje sa cesto a rozvaľká na čo najtenšie placky, a tieto sa pečú nasucho na rozpálenej platni. Na Slovensku je obľúbenejší slaný variant, kde sa hotové placky mažú masťou (najlepšie husacou) a podávaj k polievke namiesto chleba prípadne sa plnia kyslou kapustou či mletým mäsom. Husacími lokšami je preslávená najmä obec Slovenský Grob.
My sa vrátime do Rožňavy. Dielo sa im podarilo, lebo lokšu upiekli z oboch strán a zostala celistvá. Svedkovia, pri meraní boli dvaja svedkovia, overili že jej priemer lokše bol 138 cm, čo je slušná hodnota. Celému tímu do Rožňavy blahoželáme a zasielame certifikát.
FOTO: Slovenské rekordy/archív organizátora rekordu