Sviečky Marty Kušnírovej z Lastomíra opäť zaujali Ôsmaci z tabuľky prvkov naskladali dovedna 643 rôznych slov V Sládkovičove vytvorili perfektný rekord s tekvicami, svietilo ich tam 310 kusov Rekord v skoku do výšky na bicykli má hodnotu 127 cm
Designer: Joomla Templates 3.2
Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

KOŠICE 18. 4. 2021 - Zberateľská vášeň Košičana Cyrila Barlu už píše životnú históriu, - trvá už pol storočia - a je to neuveriteľná trpezlivosť sa učiť a poznávať históriu svietidiel so spaľovacím zdrojom - alebo ináč povedané zaujímať sa o používanie olejových a petrolejových lámp ľudstvom.

Olejové lampy boli prvé svietidlá už pred tisíckami rokov. Olejové lampy sa líšia od petrolejových tým, že olej má inú hustotu – ťažšiu vzlínavosť po knôte. Preto potrebuje mať lampa nádržku oleja veľmi blízko k zdroju horenia (horáku). Rôznymi technikami a úpravami sa lampy konštruovali tak, aby bolo dostatok oleja pri horení – pretože pri nedostatku oleja začal horieť knôt a plameň zhasínal. Prvé lampy ktoré sa bežne používali boli lampy pumpové – tá horela cca 1 – 1,5 hodiny a po tomto čase bolo nutné zapumpovať s lampou aby sa zvýšila hladina oleja. Asi v roku 1795 sa začali konštruovať lampy s hodinovým strojčekom, ktorý poháňal čerpadlo; - a táto lampa svietila asi 6hodín.
Kolískou výroby a používania olejových lámp bolo Francúzsko, dokonca sa nimi osvetľovali aj ulice vo veľkých mestách.
Približne okolo roku 1850 -1855 v Rakúsko-Uhorskej monarchii a v jej východnej časti =Galícii (dnešné Poľsko) sa začala ťažiť ropa. Destiláciou ropy sa vyrábal petrolej a toto umožnilo rozvoj rôznych typov petrolejových lámp, ktoré mali už vyššiu svietivosť a veľmi jednoduchú konštrukciu.
Petrolejovými lampami sa vzápätí osvetľovali veľkomestá (Paríž, Viedeň, Praha) divadlá, koncertné sály, tiež našli uplatnenie v železničnej doprave. Súčasne sa rozvinul priestor pre výrobcov petrolejových lámp. Svoje umenie a zručnosť tu ukázali majstri sklári, uplatnenie tiež našli keramika, majolika a tak isto kovovýrobcovia dodali eleganciu mnohým výrobkom zhotovovaním nádherných zovňajškov lámp či už išlo o zdobené nohy a podstavce, ale aj dôležité súčiastky najmä horáky. Aj samotné spaľovanie petroleja prešlo viacerým i technologickými zmenami, napríklad sa nepoužívali knôty, nakoľko petrolej bol pred horením splynovaný.
Výroba petrolejových lámp a rafinácia petroleja sa stali dôležitým priemyslovým a remeselným odvetvím, previazaným mnohými subdodávateľmi, avšak po nástupe elektriny prešli zainteresovaní plynule na dodávky komponentov pre elektrické svietidlá.
Pán Barla má vo svojej zbierke aj veľmi vzácne mosadzné, keramické, majolikové, aj sklenené kusy rôznych veľkostí – od miniatúrnych až po lampu vysokú 2 metre. Zaujímavosťou sú lampy s drakmi a čertami - mali odstrašovací efekt pre deti, aby sa ich báli a nepribližovali sa k nim - išlo o protipožiarne opatrenie. T;akéto lampy vážili aj 25-50 kilogramov, lebo boli plnené pieskom, nedošlo tak ľahko k ich prevrhnutiu.
Mechanické olejové lampy pochádzajú z obdobia rokov 1750 -1850. Mnohé musel pán Barla zreštaurovať. Jeho snahou je lampy dať do pôvodného stavu, vyčistiť a tiež ich aj fotograficky zdokumentovať.
V jeho zbierke sú lampy z okolitých ale aj z ďalekých krajín: Čína, Tibet, Japonsko Amerika, Austrália.
Pán Cyril Barla má aj bohatú publikačnú činnosť a je v kontakte s viacerými zberateľmi lámp a odborníkmi. Pri návšteve v Košiciach u neho sme v jeho zbierke lámp zaznamenali úctyhodný počet – 1.943 kusov. Mnohoročné snaženie sme ocenili certifikátom a uviedli ho medzi Slovenských rekordmanov. Blahoželáme.

IMG 2520

IMG 2521

IMG 2522

IMG 2527

IMG 2528

IMG 2538

IMG 2539

IMG 2540

IMG 2546

IMG 1546

IMG P6

IMG 1625

IMG 1522

 

IMG 2349

FOTO: Slovenské rekordy

Tuesday the 16th. © Copyright 1998 - 2024, All rights reserved, Igor Svítok.