Sviečky Marty Kušnírovej z Lastomíra opäť zaujali Ôsmaci z tabuľky prvkov naskladali dovedna 643 rôznych slov V Sládkovičove vytvorili perfektný rekord s tekvicami, svietilo ich tam 310 kusov Rekord v skoku do výšky na bicykli má hodnotu 127 cm
Designer: Joomla Templates 3.2
Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

BONICE 8. januára 2020 (TASR) - Bránami Národnej zoologickej záhrady Bojnice prešlo vlani viac ako 400.000 návštevníkov. Zoo tak zopakovala úspech z minulého roka, informoval v stredu TASR jej hovorca Jaroslav Slašťan.
Rekordnú návštevnosť môže bojnická zoologická záhrada konštatovať už štvrtý rok po sebe. "Minulý rok sa nám opäť podarilo prekonať hranicu 400.000 návštevníkov, do našej zoo zavítalo 401.586 ľudí, z toho bolo 238.778 dospelých, 14.811 študentov a 147.997 detí," uviedol Slašťan. Štyristotisícovú hranicu sa za ostatných 20 rokov podľa neho podarilo bojnickej zoo prekonať len vlani a predvlani.
Vlani pribudlo v zoo viacero druhov zvierat. Na úseku kopytníkov sa podaril odchov jeleňa bieloústeho, dikdika Kirkovho a antilopy vranej. Na úseku šeliem to bol prvý odchov vlka eurázijského, v máji sa rodičovskému páru narodili tri mláďatá. "Ako po iné roky, aj tento rok pokračoval úspešne projekt na ochranu rysa karpatského a znovu sme vypúšťali rysy vo Falckom lese, kde sa aj narodili ďalšie mláďatá," priblížil ďalej Slašťan.
Bojnická zoo podľa neho spolupracuje s orgánmi CITES, Štátnou ochranou prírody SR, viacerými univerzitami, prírodovedeckými fakultami, ústavmi a múzeami. "Naši pracovníci publikujú chovateľsky či zoologicky zamerané práce v odbornej tlači. V spolupráci s mnohými odborníkmi sa venujeme vedeckému výskumu fenotypovej a genetickej variability rysov a štúdiu rozmanitých prejavov správania našich chovancov," vymenoval.
V tomto roku si Národná zoo Bojnice pripomína 65. výročie svojho založenia. Ako organizácia zriadená Ministerstvom životného prostredia SR plní množstvo úloh, ktoré jej vyplývajú zo štatútu Národnej zoologickej záhrady. "Plníme funkciu rehabilitačnej stanice a spravujeme Záchytné centrum pre zhabané a zaistené živočíchy. K odborným poslaniam Národnej zoo Bojnice patrí okrem vystavovania živých exponátov aj chov ohrozených druhov. Podporujeme mnohé programy a projekty týkajúce sa záchrany ohrozených druhov v ich domovine, teda tam, kde je to najviac potrebné," ozrejmil Slašťan.
Medzi najúspešnejšie podujatia v roku 2019 podľa neho patrili tradičné Otvorenie letnej turistickej sezóny, Zoo Lympiáda, Deň detí, Strašidelná zoo a Mikuláš. "Opäť sme rozšírili možnosti spolupráce a participácie verejnosti na našich projektoch. Tiež sme si pripravili pre našich návštevníkov množstvo zaujímavých podujatí, ako sú rôzne súťaže, oslavy a pripomenutia si významných svetových a medzinárodných dní, verejné diskusie s názvom Zoolampa a pútavé výučbové programy," dodal hovorca zoo.

„Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona“.

Thursday the 25th. © Copyright 1998 - 2024, All rights reserved, Igor Svítok.