Sviečky Marty Kušnírovej z Lastomíra opäť zaujali Ôsmaci z tabuľky prvkov naskladali dovedna 643 rôznych slov V Sládkovičove vytvorili perfektný rekord s tekvicami, svietilo ich tam 310 kusov Rekord v skoku do výšky na bicykli má hodnotu 127 cm
Designer: Joomla Templates 3.2

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Darmo ma mamičko zaznie na 50 nástrojoch rovnakej značky

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 21. 4. 2023 – Kniha slovenských rekordov uvádza viaceré rekordy v oblasti hudby. Medzi najzaujímavejšie patria bubenícky rekord s 31 súčasne hrajúcimi bubeníkmi. Uskutočnil sa v Topoľčanoch v máji 2022. Najmladší bubeník mal 6 rokov a najstarší 60 rokov.

V roku 2019 zahralo pesničku V pondelok doma nebudem tristopäť slovenských, českých a poľských heligonkárov. Stalo sa tak na 57. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej .

Bratislavský chlapčenský zbor v spolupráci so Štátnou filharmóniou Košice uviedol v septembri minulého roka v Dome umenia v Košiciach mimoriadny koncert z cyklu Príbeh hudby, autora a dirigenta Gabriela Rovňáka ml. Koncert si pozrelo prostredníctvom streamu - prenosu obrazu a zvuku cez internet 6 111 žiakov a študentov slovenských škôl. Aj diváci večerného koncertu v Košiciach. Tu na svetovej premiére diela mladej slovenskej skladateľky Haimoni Balgavej, sa zapojilo v sále celkom 540 účinkujúcich.

Ďalší hudobný rekord sa postarajú hráči na cimbal. Pokračovateľom a taktiež konkurentom firmy Schunda sa od roku 1900 stala firma Bohák. Jeho zakladateľ Lajos Bohák sa narodil 6. 8. 1870 v obci Kvetná na Slovensku. Najprv sa zaujímal o prácu vo firme Schunda, kde bol odmietnutý. Uznanie si Lajos Bohák ako 26-ročný získal v roku 1896 pri príležitosti výstavy, na ktorej predstavil svoj koncertný biely cimbal. Neskôr v roku 1900 otvoril vlastnú dielňu.

V roku 1953 bol Lajos Bohák nútený vstúpiť do Budapeštianskeho družstva výrobcov hudobných nástrojov a až do dôchodku pracoval ako vedúci cimbalovej dielne. Behom svojho života vyrobil viac ako 1 000 cimbalov. Tento chýrny výrobca zomrel 7. 12. 1984.

V roku 2013 na Liptove našla výroba cimbalov storočnej značky BOHÁK pokračovateľa v starej maďarskej tradícii. Ide o najobľúbenejšiu značku vyrábaných cimbalov vo svete.

V nedeľu 30. apríla 2023 večer sa v Liptovskom Mikuláši v rezorte Maladinovo predstavia legendárni Cigánski Diabli, cimbalová hudba Pekovci a tiež špeciálny hosť, svetový virtuóz Giani Lincan.

Dňa 1. mája 2023 o 10:00 hod. uvidia zvedavé oči návštevníkov jedinečnú udalosť. V exteriéri areálu rezortu Maladinovo v Liptovskom Mikuláši sa cimbalisti pokúsia vytvoriť ustanovujúci slovenský rekord. Spoločne odohrajú pieseň „Darmo ma mamičko“.

KONTAKT a bližšie informácie poskytne:
Ing. Tereza Tkáčová| maladinovo.sk
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Mobil: +421 911 553 387

POZN:

Václav Josef Schunda bol český husliar, výrobca a vynálezca hudobných nástrojov, spolumajiteľ a neskôr majiteľ závodu na výrobu hudobných nástrojov v Budapešti.

Wednesday the 24th. © Copyright 1998 - 2024, All rights reserved, Igor Svítok.