Sviečky Marty Kušnírovej z Lastomíra opäť zaujali Ôsmaci z tabuľky prvkov naskladali dovedna 643 rôznych slov V Sládkovičove vytvorili perfektný rekord s tekvicami, svietilo ich tam 310 kusov Rekord v skoku do výšky na bicykli má hodnotu 127 cm
Designer: Joomla Templates 3.2
Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

pomahame si 150PRAMIENOK PRISPEL SUMOU 700 EUR

LEVOČA 14. 9. 2019 - Počasie v Levoči v sobotu žičilo. Na sídlisku Pri prameni sa v rámci charitatívneho podujatia uskutočnili aj tri slovenské rekordy. Občianske združenie PRAMIENOK sa znova zapísalo do Knihy slovenských rekordov dvomi úspešnými pokusmi. prvý však bol pod taktovkou vynikajúcej partie motorkárov, ktorí sa podujatia zúčastnili aj v roku 2018. Vtedy sa tu 24 hodín varili pripravovali plnené pirohy. Štrnásť družstiev sa striedalo po 104 minútach. Štyria členovia družstva mali za úlohou zo surovín pripraviť cesto, vyvaľkať ho a vyrezať z neho krúžky. Tie sa naplnili zemiakovo-bryndzovou plnkou a okraje spojili. Tento rok sa motorkári rozhodli, že prekonajú svoj rekord. Pred rokom v časovom limite 104 minút pripravili 1.158 kusmi prirohov. Zuzana Sojáková bola dôležitou osobou, ktorá pripravené pirohy ukladala na stoly a riadila zároveň výrobu pirohov, ktorú realizovali Maroš Šveda, Martin Soják, Marek Palenčár a Matúš Topercer. Pokus začal o 10:43 a hneď od začiatku mali jeho aktéri vysoké temp. Naprv pripravili cesto, rozvaľkali ho na doske a povyrezávali prvé krúžky na pirohy. Veru aj ženské ruky mohli závidieť ako to chlapom išlo od ruky. Asi 20 minút pred koncom rekordu sa podarilo vyrovnať minuloročný rekord. Po zrátaní všetkých kusov sa podarilo zlomiť rekord - motorkári ich urobili o 193 kusov viac. Hodnota nového slovenského rekordu bola 1.351 kusov pirohov. Na záver nechýbal certifikát,  medaila i spoločná fotografia s členmi PRAMIENKA. Potom motorkári nasadli na svoje vyleštené stroje a za poriadneho rachotu sa pobrali svojou cestou.

Medzitým si Lucia Motyková, Eva Datková, Marcela Komarová Kuľová, Jožko Valky a Ľubomír Komara začali s rekordom, kde počas troch hodín sa pokúšali napiecť čo najväčší počet zemiakových placiek. Trocha hnevala elektrika, nakoniec sa pieklo na dvoch platniach resp. panviciach. Na jednu oválnu placku išli tri lyžice cesta. Záujem o chrumkavú dobrotu bol veľký. Veď akoby nie, bola to fajnota, ktorú si každý pochvaľoval. Recept bol známy: zemiaky, cibuľa, cesnak, soľ, majorán, čierne korenie a vajíčka. Len pomer ingrendiencí zostal tajomstvom. Za tri hodiny napiekli rekordmani 212 kusov placiek.

Doteraz sa nikto o nič také nepokúšal a Levočania si tak na svoje konto zaknihovali ustanovujúci slovenský rekord. Chlapi z Pramienka sa hneď pustili do prípravy techniky na pečenie najväčšej zemiakovej placky. Ručne vyrobená panvica mala priemer 90 cm. Cesto bolo praticky totožné s tým, čo bolo predtým. Na stôl sa položil plynový horák, nad ktorým bola panvica s cestom na štvornožke. Ohrev bol najviac koncentrovaný na stred, preto premiestnili horák do kotliny a navrch položili panvicu a lahšie sa s ňou manipulovalo pri zapekaní okrajov placky. Určitým problémom sa pri tomto rekorde nedalo vyhnúť preto sa cesto z okrajov odkrojilo a dalo preč. Zmenšil sa priemer placky. Podarilo sa ju oddeliť z panvice a preklopiť tak na druhý plech, na ktorom sa piekla placka z druhej strany. Nakoniec sa placka vrátila na prvý plech kde sa chvíľu dopekala. Potom šikovné ženy naporcovali placku na tácky a bodku za rekordom dala degustácia. Aká bola vlastne hodnota tohto rekordu? Po premeraní sa vyhodnotil stredný priemer, ktorý mal hodnotu 59 cm. OZ Pramienok získal tak druhý certifikát za ozaj náročný a napínavý rekord. Podujatie pokračovalo bohatou tombolou. 

Občianskemu združeniu PRAMIENOK z Levoče, vďaka za to, že podporili malú Lianku prostredníctvom akcie a prispeli jej ba ďalší neurorehabilitačný pobyt v Maďarsku v meste Šoproň.

IMG 8557

IMG 8569

IMG 8571

IMG 8578

IMG 8580

IMG 8581

IMG 8597

IMG 8609

 IMG 8623

IMG 8626

IMG 8635

IMG 8653

IMG 8626

IMG 8659

IMG 8678

IMG 8687

IMG 8694

IMG 8697

IMG 8702

FOTO: Slovenské rekordy

 

 

Friday the 19th. © Copyright 1998 - 2024, All rights reserved, Igor Svítok.