Sviečky Marty Kušnírovej z Lastomíra opäť zaujali Ôsmaci z tabuľky prvkov naskladali dovedna 643 rôznych slov. V Sládkovičove vytvorili perfektný rekord s tekvicami, svietilo ich tam 310 kusov. Rekord v skoku do výšky na bicykli má hodnotu 127 cm.
Designer: Joomla Templates 3.2

Rekordmanské akcie, ktoré sa uskutočnili v roku 2019.

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne

VYSOKÉ TATRY/RYSY 15. 9. 2019 - TANEČNÝ DOM (TÁNCHÁZ) je myšlienka Tanečných domov (Táncház), ktorá vznikla pred viac ako štyridsiatimi rokmi v Maďarsku. V roku 1998 zorganizovali prvý tanečný dom v Košiciach a následne v roku 1999 ďalší. Avšak naštartovať tanečné domy cyklicky sa podarilo až O. Z. Dragúni v Bratislave v roku 2002 a o rok na to O. Z. KMF v Košiciach. V nasledujúcich rokoch sa novovzniknuté združenia stali hlavnými organizátormi tanečných domov na Slovensku, ktoré majú za cieľ prezentovať tradičné ľudové tance širokej verejnosti interaktívnou formou.

V súčasnosti prichádza na najväčšie festivaly na Slovensku, ale hlavne do Tanečných domov v mestách čoraz viac priaznivcov. TANEČNÝ DOM a ROZHYBKOSTI Pre spoluzakladateľov tanečných domov na Slovensku a organizátorov festivalu Rozhybkosti, je hlavným cieľom propagovať a zviditeľniť myšlienku tanečných domov. Pre tento zámer si organizátori vybrali najvyššie položenú chatu na Slovensku vo Vysokých Tatrách. Chata pod Rysmi bola postavená v roku 1933 vo výške 2.250 m n.m. Tu sa tancovalo i spievalo. išlo o prezentáciu Tanečného domu podľa modelu Táncház, zapísaného do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Stalo sa tak v roku 2011. Certifikát si prevzala Dobrá Východná o.z., viac sa o nich dozviete TU.

001

002

003

005

007

009

010

FOTO: Slovenské rekordy/archív organizátora

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne

LEVOČA 14. 9. 2019 - Počasie v Levoči v sobotu žičilo. Na sídlisku Pri prameni sa v rámci charitatívneho podujatia uskutočnili aj tri slovenské rekordy. Občianske združenie PRAMIENOK sa znova zapísalo do Knihy slovenských rekordov dvomi úspešnými pokusmi. prvý však bol pod taktovkou vynikajúcej partie motorkárov, ktorí sa podujatia zúčastnili aj v roku 2018. Vtedy sa tu 24 hodín varili pripravovali plnené pirohy. Štrnásť družstiev sa striedalo po 104 minútach. Štyria členovia družstva mali za úlohou zo surovín pripraviť cesto, vyvaľkať ho a vyrezať z neho krúžky. Tie sa naplnili zemiakovo-bryndzovou plnkou a okraje spojili. Tento rok sa motorkári rozhodli, že prekonajú svoj rekord. Pred rokom v časovom limite 104 minút pripravili 1.158 kusmi prirohov. Zuzana Sojáková bola dôležitou osobou, ktorá pripravené pirohy ukladala na stoly a riadila zároveň výrobu pirohov, ktorú realizovali Maroš Šveda, Martin Soják, Marek Palenčár a Matúš Topercer. Pokus začal o 10:43 a hneď od začiatku mali jeho aktéri vysoké temp. Naprv pripravili cesto, rozvaľkali ho na doske a povyrezávali prvé krúžky na pirohy. Veru aj ženské ruky mohli závidieť ako to chlapom išlo od ruky. Asi 20 minút pred koncom rekordu sa podarilo vyrovnať minuloročný rekord. Po zrátaní všetkých kusov sa podarilo zlomiť rekord - motorkári ich urobili o 193 kusov viac. Hodnota nového slovenského rekordu bola 1.351 kusov pirohov. Na záver nechýbal certifikát,  medaila i spoločná fotografia s členmi PRAMIENKA. Potom motorkári nasadli na svoje vyleštené stroje a za poriadneho rachotu sa pobrali svojou cestou.

Medzitým si Lucia Motyková, Eva Datková, Marcela Komarová Kuľová, Jožko Valky a Ľubomír Komara začali s rekordom, kde počas troch hodín sa pokúšali napiecť čo najväčší počet zemiakových placiek. Trocha hnevala elektrika, nakoniec sa pieklo na dvoch platniach resp. panviciach. Na jednu oválnu placku išli tri lyžice cesta. Záujem o chrumkavú dobrotu bol veľký. Veď akoby nie, bola to fajnota, ktorú si každý pochvaľoval. Recept bol známy: zemiaky, cibuľa, cesnak, soľ, majorán, čierne korenie a vajíčka. Len pomer ingrendiencí zostal tajomstvom. Za tri hodiny napiekli rekordmani 212 kusov placiek.

Doteraz sa nikto o nič také nepokúšal a Levočania si tak na svoje konto zaknihovali ustanovujúci slovenský rekord. Chlapi z Pramienka sa hneď pustili do prípravy techniky na pečenie najväčšej zemiakovej placky. Ručne vyrobená panvica mala priemer 90 cm. Cesto bolo praticky totožné s tým, čo bolo predtým. Na stôl sa položil plynový horák, nad ktorým bola panvica s cestom na štvornožke. Ohrev bol najviac koncentrovaný na stred, preto premiestnili horák do kotliny a navrch položili panvicu a lahšie sa s ňou manipulovalo pri zapekaní okrajov placky. Určitým problémom sa pri tomto rekorde nedalo vyhnúť preto sa cesto z okrajov odkrojilo a dalo preč. Zmenšil sa priemer placky. Podarilo sa ju oddeliť z panvice a preklopiť tak na druhý plech, na ktorom sa piekla placka z druhej strany. Nakoniec sa placka vrátila na prvý plech kde sa chvíľu dopekala. Potom šikovné ženy naporcovali placku na tácky a bodku za rekordom dala degustácia. Aká bola vlastne hodnota tohto rekordu? Po premeraní sa vyhodnotil stredný priemer, ktorý mal hodnotu 59 cm. OZ Pramienok získal tak druhý certifikát za ozaj náročný a napínavý rekord. Podujatie pokračovalo bohatou tombolou. 

Občianskemu združeniu PRAMIENOK z Levoče, vďaka za to, že podporili malú Lianku prostredníctvom akcie a prispeli jej ba ďalší neurorehabilitačný pobyt v Maďarsku v meste Šoproň.

IMG 8557

IMG 8569

IMG 8571

IMG 8578

IMG 8580

IMG 8581

IMG 8597

IMG 8609

 IMG 8623

IMG 8626

IMG 8635

IMG 8653

IMG 8626

IMG 8659

IMG 8678

IMG 8687

IMG 8694

IMG 8697

IMG 8702

FOTO: Slovenské rekordy

 

 

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne

RIMAVSKÁ SOBOTA 14. 9. 2019Vôňa mäsa, klobás, dobrá nálada, nádherné slnečné počasie.... To všetko bolo bolo 14. septembra v Rimavskej Sobote. Konal sa tu už druhý ročník KLOBÁSAFEST 2019, ktorého organizátorom je OZ Odvážme sa zrýchliť. 

Hlavné námestie v Rimavskej Sobote sa stalo dejiskom súbojov o najlepšiu grilovanú klobásu. Do súťaže sa prihlásilo 24 družstiev, ktoré použili tajné rodinné recepty a ingrediencie, ktoré pohladili chuťové bunky návštevníkov a kulinárov. Úlohou súťažiacich bolo pripraviť čo najchutnejšie klobásy. Odborná porota hodnotila však hodnotila aj celkovú prezentáciu družstiev, vzhľad surovej a ugrilovanej klobásy. Náladu vylepšoval svojim ostrovtipom moderátor Jožo Pročko. Organizátori sa rozhodli na tomto milom podujatí o zápis do Knihy slovenských rekordov. Počas jednej minúty všetky súťažné družstvá plnili črevá klobásovou zmesou.

V časovom limite sa im podarilo vyrobiť spolu úctyhodných 75,18 m klobás. Za minútu družstvo Gazdovský dvor naplnilo 7,62 m klobásy.

 rs klobasky fest 005

rs klobasky fest 001

rs klobasky fest 006

rs klobasky fest 004

rs klobasky fest 007

rs klobasky fest 009

rs klobasky fest 011

rs klobasky fest 010

rs klobasky fest 008

rs klobasky fest 002

rs klobasky fest 003

FOTO: Slovenské rekordy

 

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne

KOŠICE 13. 9. 2019 - Ustanovujúci rekord v stavbe stohu z kníh vytvorili 13. septembra 2019 pracovníci Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach. Na stavbu 220 centimetrov vysokého stohu použili 105 kusov rôznych kníh zo svojej knižnice, ktoré ukladali na seba. Úspešný pokus o ustanovujúci rekord sa konal v rámci festivalu voľného času s názvom "Ulica (ne)má šancu!" pred obchodným centrom. Pri stavaní použili realizátori pre lepšiu stabilitu stoju aj vodováhu. Do rekordu sa zapojili okrem pracovníkov knižnice aj deti, finále stavania však bolo opäť v rukách organizátorov. K nápaditému rekordu blahoželáme.

dsc 0010

dsc 7412

dsc 0034

dsc 7422

dsc 0069

dsc 0085

dsc 0117

dsc 0140

dsc 7542

dsc 7567

dsc 7609

dsc 0219

dsc 7658

dsc 7681

dsc 0251

dsc 0262

FOTO: Slovenské rekordy

 

Sunday the 24th. © Copyright 1998 - 2024, All rights reserved, Igor Svítok.