Sviečky Marty Kušnírovej z Lastomíra opäť zaujali Ôsmaci z tabuľky prvkov naskladali dovedna 643 rôznych slov V Sládkovičove vytvorili perfektný rekord s tekvicami, svietilo ich tam 310 kusov Rekord v skoku do výšky na bicykli má hodnotu 127 cm
Designer: Joomla Templates 3.2
Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

TERCHOVÁ 29. 7. 2022 - Na 60. ročníku Medzinárodného festivalu Jánošíkove dni 2022 sa stretlo na amfiteátri Nad bôrami na jednom pódiu 62 hrajúcich predníkov. Ide o primášov - predníkov, teda, vedúceho  huslista, ktorý určuje výber piesní, ich sled, kombináciu tancov, spôsob hry, tempo, začína a končí hru muziky. Garantom akcie bol Alojz Mucha, jeden z bratov Muchovcov, ktorých poznajú v Európe, Austrálii, Južnej Amerike i na ázijskom kontinente. Všade na vysokej interpretačnej umeleckej úrovni a s úspechom reprezentoval nielen rodný Jánošíkov kraj, ale aj slovenskú kultúru. Z tohto hľadiska sa stali bratia Muchovci skutočnými poslami jedinečnej ľudovej tradície, pričom v nijakom prípade nemožno obísť ani ich úsilie o modernejší prejav a experiment. Samozrejme, predník Alojz Mucha má na tomto všetkom svoj významný podiel.

V úvode bloku programu s názvom „...NA PREDEK SOM BEŽEL“. sa uskutočnilo odovzdanie majstrovskej heligónky od výrobcu Emila Jelinka z Kysuckého Nového Mesta. Hudobný nástroj prebral starosta obce Terchová Jozef Dávidík.

Krátko pred pol deviatou sa uskutočnilo na pódiu ladenie nástrojov účastníkov rekordu, samozrejme, že tomu predchádzala v zákulisí písomná prezentácia. Potom pod taktovou Alojza Muchu odohrali predníci pripravené skladby, ktoré si vypočul aj komisár knihy slovenských rekordov a zabezpečil aj foto a video dokumentáciu.
Po odohraní skladby sa predníci odobrali z pódia a konferencierka Lucia Langová, pozvala k sebe starostu obce Terchová Jozef Dávidíka a komisára Slovenských rekordov, ktorý odovzdal certifikát, ktorým potvrdil, že sa do rekordu v Terchovej zapojilo 62 predníkov terchovských muzík z celého Slovenska. Účastníci Jánošíkových osláv ocenili tento čin, potleskom. Senár a réžiu tohto podujatia pripravil Vincent Krkoška. 

20220729 201225

IMG 7187

IMG 7191

IMG 7196

IMG 7197

 

 

IMG 7212

IMG 7219

IMG 7227

IMG 7249

IMG 7250

IMG 7264

IMG 7272

FOTO: © SLOVENSKÉ REKORDY

 

Wednesday the 24th. © Copyright 1998 - 2024, All rights reserved, Igor Svítok.